İçeriğe atla

Karıştıran Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Karıştıran Muharebesi
II. Bayezid döneminde taht kavgası

Şehzade Selim ile II. Bayezid arasındaki savaşın tasviri
Tarih3 Ağustos 1511
Bölge
Tekirdağ, Çorlu yakınları,  Türkiye
Sonuç II. Bayezid'in kesin zaferi
Taraflar
Osmanlı İmparatorluğu Yavuz Sultan Selim Osmanlı İmparatorluğu II. Bayezid
Güçler
20.000 40.000
Kayıplar
8.000 700

Karıştıran veya Tekirdağ Muharebesi, 3 Ağustos 1511 tarihinde I. Selim ile II. Bayezid arasında yapılan savaş.[1]

II. Bayezid'in oğullarından olan Ahmed Amasya'da, Korkut Manisa'da, Şehinşah Konya'da, Selim ise Trabzon sancakbeyi görevini üstleniyordu.[2]

II. Bayezid ise kendisinden sonra tahta oğlu Ahmed'in geçmesini arzuluyordu. Bunu bilen Selim, şehzadeler arasında en dezavantajlı konumda olandı, çünkü eğer II. Bayezid ani bir şekilde hayatını kaybederse tahta yetişme mümkün olmayacaktı. Bunun üzerinde Selim, henüz 14 yaşında olan oğlu Süleyman'ı hızlı bir şekilde Bolu sancağına atanmasını sağladı, Ahmed bu durumdan rahatsız oldu.

Ahmed müdahale ederek SüleymanBolu sancağından aldı, bunun üzerine Selim, oğlu için Kefe sancağını talep etti. Selim'in bu hamleyi yapmasındaki amacı ise Kefe'de bulunan kayınbabası Mengli Giray'ın desteğini alabilecekti.

1511 tarihinde Selim, Kırım üzerinden geçerek kendisine Rumeli sancakbeyliğini talep etti, baskılardan ötürü Semendire ile Vidin sancakbeyliği verilmek zorunda kalındı.[3]

1511'in temmuzunda Edirne üzerinden geçip Çorlu'ya ayak basan Selim, Uğraşdere'de babası ile karşı karşıya kaldığı Karıştıran Savaşı'nı kaybetmiştir.[3]

Sultan II. Bayezid'ın veliaht olarak Şehzade Ahmed'i seçmesi sonucu Selim, Edirne'ye doğru hareket etti. Topladığı 20.000 kişilik kuvvetle Edirne'ye girdi, oradan da babasının peşinden giderek Çorlu'ya geldi.

İki taraf arasında şiddetli ve ciddi bir savaş yaşandı. Bazı kaynaklar bu çatışmayı II. Bayezid'in başlattığını belirtir.[4] Babasının saldırısı üzerine Selim, yanındaki Tatar askerlerine kuşatma operasyonu yapmalarını söyledi ancak Kapıkulu askerlerine karşı başarısız oldular. Top ve tüfek ateşiyle Tatar süvarileri dağıldı ve ordusu erimeye başladı. Olanları gören Şehzade Selim atının üzerine atladı, çemberi kırdı ve kaçmayı başardı.

Meydanda ölen askerler II. Bayezid'ın ordusu 700'e yakın asker kaybederken, Selim 8.000 askerini kaybetti.[5]

Savaş sonrası Selim, Kefe'ye kaçtı. Savaştan sonra II. Bayezid, oğlu Ahmed'i İstanbul'a davet etti ve bu davet kabul edildi[6], fakat yeniçeriler ayaklandı ve Ahmed İstanbul'a giriş yapamadı ve Konya'ya geçerek padişahlığını ilan etti.[7]

Her ne kadar Selim, savaşı kaybetmiş olsa bile daha sonradan yeniçerilerin desteği sayesinde 24 Nisan 1512 tarihinde taht kavgasını kazanarak tahta çıkmıştır. Selim'in tahta çıkmasından sonra II. Bayezid, Dimetoka'ya gitmek istediğini belirtti, II. Bayezid'in bu isteği kabul edildi ve II. Bayezid, yolda iken öldü. Bu savaşın bir diğer özelliği ise Yavuz Sultan Selim'in yenildiği ilk ve son savaştır.[7]

  1. ^ "OT/ SAV./ KARIŞTIRAN SAVAŞI | Ayşe Tulun". 20 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2024. 
  2. ^ admin (11 Ağustos 2024). "Karıştıran Muharebesi Nedir , Osmanlı Devletinde Baba ve Oğul Karşı Karşıya". TarihNotum. 20 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2024. 
  3. ^ a b Emecen, Feridun. "Selim I". islamansiklopedisi.org.tr/. İslam Ansiklopedisi. 23 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2023. 
  4. ^ Uzunçarşılı, İsmail Hakkı. Osmanlı Tarihi II.Cilt. s. 240. 
  5. ^ Menavino. Türklerin hayatı ve Adetleri. pp. 126–128.
  6. ^ "I. Selim'in Taht Mücadelesinde İstihbaratın Rolü". dergipark.org.tr. 20 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2024. 
  7. ^ a b BURAN, Hasan (20 Mayıs 2020). "Karıştıran Savaşı (Uğraşdere / Uğraşköy Muharebesi) – Tarih Portalı". 20 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2024.